18 Şubat 2013 Pazartesi

Liderlik tamamen beyinizin içindedir.

Dünyamızda yaşayan bütün insanlarda iki şey ortaktır ve herkeste bulunur;
Kafa ve popo!
Cinsiyet, ırk, dil, coğrafya ... hepsi birer teferruattır.
O yüzdendir ki, 21. yy'da bir insanın hayatta kalma kabiliyeti o'nun beynini nasıl kullandığı ile orantılıdır.
Dünyamız olmadığı kadar karmaşık sistemler yumağına dönmüştür.
Ve bu karmaşa içinde nasıl fark edileceksiniz?
Nasıl kendinizi ve çalıştığınız kurumu, ister girişimci, patron ister çalışan olun,  karmaşaya nasıl uyum sağlamasını yöneteceksiniz?
Gerçi herkes Darwin'in dediğini söylüyor ama söylememiş , her kim ise ;
 - Doğada türünü,( insan türü) sürdürebilecek olanlar "en güçlüler" veya "en akıllılar" değil, değişime en iyi değişime uyum sağlayanlar olabilecektir.
Şu an beyniniz , bu yazılanları okurken değişime uğruyor. Teşekkürler , beyinimizin plastissesine!

Not: Daha anlaşılır olması için ;yeni bir motor yetenek öğrendiğimizde ; müzik,dil, sportif aktivite veya her türlü meslek dalları için beyinimizdeki oluşan değişimleri anlatan güzel bir animasyon...

İşte bu noktada , liderlik yeteneğinizi geliştirmeye başladığımızda

Beyninizi anlamak.Nöroliderlik beyin-zihin sistemlerine giriş.

Beyinizi anlamak. Nöroliderlik beyin sistemlerine giriş.
Kendinizi yani beyininizi anlamak için, basit düzeyde ( bence çok daha derinlerde anlamanızı şiddetle öneririm) nasıl çalıştığını anlamak zorundasınız.
Siz yani beyininiz ; nasıl kendi kendine organize olur, nasıl gelişimini sürdürür,nasıl mesajların  elektro kimyasallar aracılığıyla iletildiğini, uyarana tepkisi ya da tepkisizliği,hafıza ( uyarı: Tek bir hafıza sistemi yoktur.),hormonların çılgın dansı, sağlıklı gelişim, sağlıklı yaşam ve sağlıklı yaşlılık…
Bunu aynen “arkadaşlık” bağları gibi düşünebilirsiniz.;yakınınzda tuttuklarınızla arkadaşlığınız gelişir, beraber büyürsünüz , görüşmedikleriniz zaman içinde kaybolur gider.
Beyininiz sizin en iyi arkadaşınızdır. Ona iyi bakmalısınız.
“Bir insan yedisinde neyse yetmişinde de O’dur.” Neyse ki atasözü ve en hafif anlamı ile “eksik”, sinir bilimine burada teşekkür etmemiz gerekiyor ki, yanlış! Kendini organize eden, düzenleyen beyin derken, PLASTİCİTY, yani plastik beyinlere sahibiz. Ve yaşamlarımızın her anında değişime tabiyiz.
O yüzden bu önsözden yani insanları kategorize etme ihitiyacından vazgeçmenizi öneririm.( sebeplerini daha sonra açıklayacağım). Zaten bir Lider özellikle nörolider önyargılarından yani ” geleceği tahmin etmek amacı ile kullandığı düşünce sistemlerinden kurtulmak zorundadır.
Ön yargısız bir nöroliderler istiyoruz ve ihityacımız var.

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı