19 Şubat 2013 Salı

Beynimizdeki hormonların dansı

-Ne oldu sana böyle?
-......den dolayı ,"kimyam" bozuldu !
Günlük hayatımızda çok duyarız bu cevabı...
"Her canlı bir gün stresi tadacaktır."
Peki liderimizin kimyası bozulursa , ne olur?
Umarım hiçbir zaman liderlerimizin kimyaları bozulmaz!
Dünya tarihimiz bir çok krizi  güvendiğimiz  beyaz yakalı suçluların, ekonomik krizleri, iflasları, savaşları, siyasal krizleri başlatanlar ile doludur.
Ve başka liderler gelir sorunu çözer!
 Böyle anlar her liderin tartıldığı anlardır.Tarttığı ve tartıldığı...
Beyinlerimizin üretitiği kimyasallara nörotransmiter denir. Bunlar nöronların iletilmesi ve alınması arasında gidip gelirler.Nöronlar bu kimyasallar aracılığıyla iletişime geçerler.

Nöronların nasıl çalıştığına dair bilgilendirici bir video.
Nöronlar ateşlendiği
anda her birlikte bağlantıya geçerler.(Burada "ateşlenme" burada başka bir nöronun harekete geçerek başka nöronları bilgilendirmesi anlamındadır.)
Bir ağ üzerinde ne kadar sık ve sürekli olarak gönderilirse , o bölgede hücre oluşumu hızlanır ,çoğalır. Bu ne anlama gelir?
Sanıyorum "yetenek" nedir onu açıklamaktadır. yani, ilk önce bisiklete nasıl binmeye çalıştığınız anları hatırlayın, hani düşe-kalka, ama sonra bir şey olur yavaş yavaş düşmeden gitmeye başlarsınız.
Daha çok sürdükçe daha güvenle daha uzun mesafeler alırsınız.
 Burada yine çok ilginç bir şey olur.
Artık bisiklet sizin bir parçanızdır, yeni bir organınız olur.
işte bisiklete yeni başladığınız anda ki hormonal ,kimsayal değişimler zamanla yerini bulur. Anılar üretirsiniz.
Ve bir bisiklete bindiğinizde , o anılar yeniden canlanır( nöronların ateşlenmesi anı), hormonlarınız yeniden dans eder .
Bu hormonların nasıl üretildiğni ve ortaya çıktıktan sonra neler yapabildiklerini veya yaptırdıkalrını anlatmama gerek yok sanıyorum.
Kısaca çok belirgin olanlar ;
Dopamine; beyinde genellikle ödül sistemi içinde dağılır, zevk verici hatta uyarıcıdır.( Dope- sokak argosunda uyuşturucuların genel adlarından bir tanesidir ve  bu hormonun adından türetilmiştir.) Kas hareketine etkisi vardır, odaklanma ,mutluluk hali, sürekli istek duyarız.Sadece ödülleri görmemizi değil aynı zaman da peşlerinden gitmemizi sağlar. Dopamine eksikliğinin Parkinson hastalığına yolaçtığı bilinmektedir.Düşük dopamine seviyesi olan insanlar bağımlılıklara daha yatkın ve/veya daha savunmasız olabilir.
Endorphine: Beyininin ve bedenimizin doğal ağrı kesicisidir.Her türlü sosyal ilişki, müzik, sevdiğiniz yemekler, içeçekler, insanlar...bu kimyasalın artırılmasını sağlar.Hatta spor ( süreli) aktivitesi sonrasında bol olarak salgılanır. bknz: runner high  Norepinefrin: noradrenalinin olarak da bilinir.
  Adrenalinin ( epinefrine olara da çağrılır)vücudumuzda oynadığı rolü beyinimizde oynar.Ruh hallerimizi etkiler, stress tepkisinde çok önemli bir rol oynar.
Serotonin: İyi ruh halimizin oluşumunda rol oynar.Yatıştırıcıdır.Mesajların sağlıklı iletiminde rol oynar.
Acetylcholine : Hafıza , bellek  sistemlerinin sağlıklı çalışmasında rol oynar. kas hareketlerimizden de sorumludur.
Daha yetenekli bir liderin davranışları, karar alma becerileri, sosyal ilişkiler geliştirebilmesinde, problemlerin çözümünde, uyuşmazlık anlaşmalarında ki ( 21. yy'da en çok artan sorunlardan biridir) , sağlıklı bir yaşam sürebilmesi ile mümkündür.
Her zaman dedidğim gibi; bir lider ne ise, sinir sistemi önderlik ettiği kurumda bulunur.
Yani bir kuruma bakın ve liderinin -olup olmadığından-  lider7yönetici mi yoksa sadece yöneticilik yapıp yapmadığını kolaylıkla anlayabilirsiniz.

Yavuz BAYRAKTAR



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı