21 Şubat 2013 Perşembe

Nörolider'in hormonlarla dansı...Neuroleader's high !

Bir önceki  sizlere liderin ""kimyasının bozulmaması" konusuna dikkat çekmiştim. Her zaman dediğim gibi, ilişkilerinizde ister kurumsal ister bireysel olsun, sizlerin sinir sisteminin bir kopyası vardır. Bunu gözardı etmek çok önemli bir avantajı kaybetmenize veya çok önemli bir rekabetçi avantajı kazanmanızı sağlar.
Bugün Neuroleader's high, konusunda bilgileri paylaşacağım.
Bildiğiniz gibi "runner's high", egzersiz yaptığınızda  duygu durumunuzu değiştiren ilaç almış gibi sizin "çok iyi" hissetmenizi sağlayan süreç yaşamanızdır.
Peki, bu nasıl oluşur?
Sabah kalktınız ve dinlenmiş bir beden ve zihniniz var. (Umarım vardır, daha sonra ki yazılarımda uyku konusuna girmek zorunda kalacağım.Bir insanın sağlıklı ve yüksek kalitede üretken yaşam sürebilmesi için neden uyku kalitesini sürekli kılmamız  zorunluluğu hakkında çok önemli bilgiler paylaşacağım.) 
Biraz uyku sonrası ağırlığı yaşıyorsunuz. Norepinephrine  beyinizde sizin kalmanız ve harekete geçmeniz için salgılanmaya başlar.Güzel bir elma, muz yediniz ,vücudunuzun uyku esnasında  kaybettiği suyu içtiniz. Gerindiniz ve hazırsınız. İşte o anda beyniniz dopamine salgılamaya başlar. 
Sağlık, güç,dayanıklılık, daha çok oksijen ...
Bunlar hücrelerinizdeki hafızadan bırakılmaya başlar. Daha şimdiden iyi hissetmeye başladınız bile!
Yavaş yavaş yürümeye, koşmaya başladınız.
Endorfin - hey benim sıram geldi der ve yavaş yavaş beyininizde salgılanmaya başlar
.İşte bu andan itibaren, artık bir şeklide bu gerilime hazırlanan bedeniniz , beyniniz "runner's high" denen süreci deneyimlemeye başlar.
Kısaca ,gerilime hazırlanan ,gerilim içinde olan bedenin "acı hissetmeme" düzeneğidir. 
İşte bu sizi uzun süreler spor yapmanızı sağlayan ve teşvik eden o muhteşem kokteyl, 
Europhia.

PS: Lütfen sonuna kadar izleyin ve neden her çeşit spor yapmanın sizi sürekli ileride tutacağının bilimsel kanıtlarının farkına varın.( Patronlara, CEO'lara...İnsan Kaynaklarına duyurulur, Bence -ileride egzersiz yapmak (zorunlu) kesinlikle teşvik edilmeli ve genelleştirilmedir.)
Spor bitti. Hedefinizi gerçekleştirdiniz.
Daha iyi hissediyorsunuz.Çünkü yaptığınız egzersiz daha çok dopamine salgılamıştır. Sadece "ödül" bölgenizde değil aynı zamanda frontal lob'da.
Bu salgılama sizlerin gün boyu daha odaklı olmanıza yardım eder. 
Duşunuzu alırsınız. Temiz kıyafetler giyilir, parfümler sıkılır ve aynada kendinize dünyayı fethetmeye hazır birini görürsünüz.Kendinizle gurur duyarsınız.başadığınız görevi başarıyla  bitirmişsinizdir.Ve seratonin salgısı başlamışır artık. 
İyi günler, haftalar, aylar, yıllar....
Yavuz BAYRAKTAR




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı